Końcówka lata bardzo słoneczna, ciepła i pachnąca świeżo skoszoną trawą przywitała nas w ostatnią sierpniową niedzielę w chorzowskim skansenie.
W Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie degustowano nasze produkty regionalne. Świeże, najlepszej jakości i rdzennie polskie - pisarzowskie (jaja, owoce, miód, jarzyny), receptury wykorzystane do wyrobów i wypieków oparte na wieloletniej tradycji, przyciągały tłumnie wszystkich chorzowian oraz gości. Ciasta znikały niczym „gorące bułeczki”. Zwłaszcza, że nazwy tych ciast były niczym „miód na ustach”, jak podkreślali goście.
Byłyśmy jedynym Kołem Gospodyń Wiejskich wśród wystawców profesjonalnych, m.in. firm cukierniczych, piekarniczych, restauracji, itp.
Atmosfera na „Jarmarku Produktów Tradycyjnych” była wspaniała, podpiekana dowcipami Kabaretu Miś, słodzona i doprawiana przez wspólne gotowanie z panem Remigiuszem Rączką oraz rewelacyjnie prowadzona przez pana Marka Szołtyska nie pozwalała na jakąkolwiek nudę. Świetny występ zaprezentował zespół „Gilowianki” z Gilowic.
Konkursy, zabawy oraz gry wciągały wszystkich do uczestnictwa, a że nasze stoisko z pysznym napojem miodowo-miętowym i kawą był blisko spragnionych, toteż w godzinach popołudniowych z żalem musiałyśmy opuszczać tak wspaniałą imprezę, gdyż na naszym stoisku pozostała już tylko dekoracja.
Zarząd KGW Pisarzowice dziękuje bardzo serdecznie organizatorom – Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie za wspaniale zorganizowaną imprezę kulinarno -degustacyjną.
Przewodnicząca KGW Pisarzowice
